Oznaka: uvjeti

work&travel

Uvjeti za rad na Tajlandu

Pozdrav svima!

Ovo će biti kratki post o tome što treba obaviti prije i nakon dolaska na Tajland ukoliko ulazite u radni odnos u ovoj zemlji. Sve što ću vam napisati je naravno iz mog iskustva, stoga ne mora biti nužno točno za vas jer svaka firma ima svoja pravila.

Moja glavna komunikacija bila je sa zaposlenicima firme iz ljudskih resursa. Njima sam na zahtjev poslao najvažnije dokumente, a to su:

  • Supplement diplome s fakulteta 
  • Životopis 
  • Skenirana putovnica 

Ako nemate već biometrijsku putovnicu, na Policijskoj upravi Zagrebačkoj podignite 2 uplatnice, ispunite svoje podatke i uplatite traženu svotu. Ako uzimate putovnicu normalnim postupkom koštat će vas: 320 kn + 35 kn upravna pristojba (to se može uplatiti i u državnim biljezima jer je vrijednost ispod 100 kn). Ako uzimate po hitnom postupku, koštat će vas: 410 kn + 140 kn upravna pristojba.

Za putovnicu, uz dokaze o uplati, trebat će vam i osobna iskaznica te fotografija za putovnicu 35 mm x 45 mm. Ne trebate podizati i ispunjavati nikakav zahtjev prethodno kao što je pravilo za osobnu.
Ukoliko imate staru putovnicu, nju donesite obavezno da vam je ponište. Ako ju nemate na šalteru ćete odmah napisati izjavu koju će vam oni izdiktirati, da ste ju izgubili.
Putovnicu sam ja po hitnom postupku dobio već sljedeći dan, inače se čeka do 48h.

Nakon toga možete kupiti kartu za avion jer će vam ona trebati za dobivanje vize. Ako niste sigurni oko datuma putovanja – opet nije problem, jer će vam ljudi u Tajlandskoj ambasadi ići na ruku te im kartu možete poslati naknadno e-mailom.

Sljedeći korak je dakle Tajlandska ambasada u Gundulićevoj gdje ispunjavate zahtjev za vizu.
Da bi dobili vizu potrebno vam je:

  • putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci još 
  • kopija prve stranice putovnice (gdje je slika) 
  • kopija avionske karte (nije hitno)
  • fotografija kao i za putovnicu 
  • ispunjen zahtjev 
  • novce (60 eura; točno u eurima) 
  • dokaz o zaposlenju – ponuda za posao/ugovor

Zahtjev možete naći na njihovoj stranici i isprintati ga te u miru doma ispuniti. Za neke podatke morat ćete pitati firmu za koju dolazite raditi. Sve što vam je nejasno možete pitati u ambasadi pri predavanju dokumenata.
Na njihovoj stranici ne piše ništa o izdavanju radne vize (non-b), ali sve je isto kao i za turističku. Maksimalno što vam mogu dati vizu je na 3 mjeseca, a nakon toga vam firma produžuje na zahtjev za svaka nova 3 mjeseca. Navodno ako ostajete duže, postoji mogućnost da vam odmah zaokruže na godinu dana. Meni to nisu odobrili ovaj put.
Cijena je dakle 60 eura za radnu vizu, platite odmah i dobivate vizu na licu mjesta isti dan.

Sljedeće najvažnije jest na Policijskoj upravi prijaviti privremeni odlazak iz zemlje. To se inače prijavljuje ako odlazite na minimalno godinu dana (to će vam upisati tamo u formular), ali u svakom slučaju je dobro prijaviti kako bi policija znala da niste u državi. Za to vam treba samo zahtjev koji stoji na informacijama na kojem se zaokružuje opcija a) prijava prebivališta; b) prijava boravišta; c) prijava privremenog odlaska iz zemlje. Ispunite samo par kućica koje se tiču toga. Uz to će vam trebati osobna iskaznica te bilo kakav dokaz da ste dobili taj posao. To ćete naravno dobiti od firme prethodno – ponudu za posao ili ugovor.

Nakon toga spremni ste za let!

Ovisno o firmi morate pripaziti pokrivaju li vam zdravstveno, sređuju li poreze i sl. Moje iskustvo je da sam se po dolasku išao registrirati u bolnicu i obavio osnovni liječnički pregled u 15 minuta. Morao sam se opet fotografirati za imigracijski ured te sam dobio radnu dozvolu i socijalni broj (SSN – Social Security Number). Pošto Tajlanđani dosta loše znaju engleski, za takve stvari je najbolje da netko iz firme ide s vama i osigura da ste sve napravili – naravno i njima je u interesu da je sve legalno.

To je sve čega sam se trenutno uspio sjetiti, a ukoliko ću još nešto sređivati u vezi dokumentacije, naknadno ću dopisati u post kako biste bili uvijek “update-ani”!

Sretan put! 🙂